Trollkrabbe - Lithodes maja

Bilde av Lithodes maja
Foto - Erling Svensen
Trollkrabben virker grasiøs i sine bevegelser under vann. Store individer prøver ikke på å gjemme seg. De fleste individene er oransje, mens noen er mer rødlige.

  • Utbredelse: Fra Den engelske kanal og nordover til Grønland. Hele norskekysten.
  • Beskrivelse: Skallet er lyst rødbrunt, tett besatt med forholdsvis lange pigger. Beina er lange. Femte beinpar er tilbakedannet og skjult under bakkroppen. Klørne er små, høyre klo er større enn venstre. Bakkroppen er asymmetrisk. Skallbredde på opptil 134 mm. Store trollkrabber kan forveksles med små kongekrabber (Paralithodes camtschatica), som finnes på kysten av Finnmark. 
  • Levested: Trives på bløtbunn fra 10 til 800 m, både i våre fjorder og ute i åpent hav. Ofte på grunt vann og hardbunn i Finnmark.
  • Nytteverdi: Kjøttet er ettertraktet, og det foregår prøvefiske både ved Grønland og ved New-foundland for å undersøke muligheter for kommersiell fangst. Bare kjøttet i beina/klørne spises, og er søtere på smak enn taskekrabbens (Cancer pagurus) kjøtt.

Frank Emil Moen er ansvarlig for innholdet i disse sidene. Utlagte undervannsfotografier er tatt av Frank Emil Moen og Erling Svensen. Skrevet og fotografisk materiale som presenteres på disse sidene kan bare brukes privat - jf. lov om opphavsrett 1996 Send meg en e-post hvis du har meninger om disse sidene, nyttig informasjon, eller annet.... frank.emil.moen@marinbi.com ....på forhånd takk