Dverghummer - Galathea nexa


 
Her er et individ i ferd med å bli innhentet av ei sjøstjerne - vanlig korstroll, - Asterias rubens
Foto E. Svensen
  • Utbredelse: Utbredt fra Tenerife og Middelhavet. Nordover til norskekysten. Registrert langs store deler av norskekysten. 
  • Beskrivelse: Arten ligner på de andre Galathea-artene, men kan kjennes på følgende karaktertrekk. Pannetornen (rostrum) er relativt kort og bred, og har lange, spisse, framoverrettede tenner/pigger. Selve skjoldet gir et firkantet inntrykk. Det relativt store 1. beinpar (beina med klør), er hårete. De har minst to relativt store pigger på nest ytterste ledd (leddet innenfor selve kloleddet), og flere pigger på leddet innenfor. G. nexa er en mellomstor trollhummer med en skallengde på opptil 40 mm, hvorav skjoldet blir opptil 20 mm. Hunnene blir ikke så store. Fargen er rødlig til rødgrønn, ofte med mørkere og lysere flekker. Galathea nexa ble tidligere regnet som samme art som Galathea dispersa, som har et smalere og spissere rostrum. Hos denne er 1. beinpar ikke like mye behåret. Hos G. dispersa er den midterste piggen i rostrum behåret. 
  • Levested: Foretrekker stein-, sand- eller skjellbunn, ned til et par hundre meter. Vanligvis dypere enn 15 m. 

Frank Emil Moen er ansvarlig for innholdet i disse sidene. Utlagte undervannsfotografier er tatt av Frank Emil Moen og Erling Svensen. Skrevet og fotografisk materiale som presenteres på disse sidene kan bare brukes privat - jfr. lov om opphavsrett 19©96