Ebalia tumefacta


 
Bilde av Ebalia tumefacta Ebalia tumefacta fotografert ved Egersund på 6 meters dyp.

Ebalia tumefacta har skall som er bredere enn langt
Foto: Erling Svensen
  • Utbredelse: Arten er registrert fra Vest-Afrika nordover til Vest-Norge. I Norge er den funnet nord til Sogn og Fjordane. Nokså vanlig ved sørlands-kysten og rundt Oslofjorden.
  • Beskrivelse: Karakteristisk form på skallet. Like bredt, eller noe bredere enn langt. Skallbredde ca. 13 mm, lengde 11 - 12 mm. Skallet har to meget oppblåste partier på hver side (over gjellene). Fargen varierer, men ofte rødlig hvit, eller hudfarget. Denne arten kan lett forveksles med to andre arter i samme slekt, - Ebalia cranchii og Ebalia tuberosa, som finnes i tilsvarende område. Den dyptlevende E. tuberosa kjennes på en korsformet forhøyning på skallets overside, som også er ujevnt kornet. E. cranchii ligner svært på E. tumefacta, men skallet er ikke riktig så bredt, og skallets form er rombisk med avkuttete hjørner. E. cranchii har også forhøyet, men ikke oppblåst skall over gjellene.
  • Levested: Stein-, grus- og sandbunn fra 5 til ca. 100 m.

Frank Emil Moen er ansvarlig for innholdet i disse sidene. Utlagte undervannsfotografier er tatt av Frank Emil Moen og Erling Svensen.
Skrevet og fotografisk materiale som presenteres på disse sidene kan bare brukes privat - jf. lov om opphavsrett 1996