Mudderreke - Calocaris macandrea


 
  Mudderreka er blek rosa og blind med hvite øyne. Ulikt rekene har den kraftige klør på 1. beinpar.
Foto E. Svensen
  • Utbredelse: I Europa er arten utbredt fra Middelhavet til Nord-Norge. Hos oss er den registrert langs hele kysten nord til Troms. 
  • Beskrivelse: Slektsnavnet Calocaris er utledet fra det greske kalos = vakker, og det latinske caris = reke, og ved første øyekast vil nok de fleste se på denne arten som en reke, eller kanskje en kreps. Den skiller seg fra langhalekreps ved at den mangler sakser på 3. par gangbein, og fra rekene på at den har kraftige klør på 1. beinpar. Den skiller seg fra anomurene på at 5. beinpar ikke er redusert. Skallet er lyserødt, blekt rosa. De fiolettfargete indre organer er synlige gjennom skallet. Pannetornen (rostrum) er spiss, trekantet, med markerte kjøler. Store sakser på 1. beinpar, hvorav den ene er litt større enn den andre. Øynene er meget små, og tilbakedannete (hvite - uten pigmenter). Lengden er opptil 50 mm. 
  • Levested: Som det norske navnet antyder trives denne arten på bløtbunn, men den finnes også på blandet bunn. Den er funnet helt opp mot tidevannssonen, men vanligvis opptrer den dypere enn 50 m. 
    Biologi: Arten er, i likhet med mange av rekene, tvekjønnet. 

Frank Emil Moen er ansvarlig for innholdet i disse sidene. Utlagte undervannsfotografier er tatt av Frank Emil Moen og Erling Svensen. Skrevet og fotografisk materiale som presenteres på disse sidene kan bare brukes privat - jfr. lov om opphavsrett 19©96